Kysymys 1
Olen käynyt psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot ja kysyisin, pystyykö tästä koulutuksesta suorittamaan vain lyhytterapiaopinnot?
Vastaus: Keho-orientoitunut näkökulma kulkee mukana koko koulutuksen ajan, joten sen eriyttäminen lisäopinnoista ei onnistu.
Kysymys 2
Kuinka paljon tämä kurssi sisältää kehollisten harjoitteiden läpikäymistä ja kuinka paljon eroaa esimerkiksi psykofyysisestä fysioterapiasta?
Vastaus: Koulutus ei ole psykofyysistä fysioterapiaa. Kehollisia harjoitteita voi olla samoja kuin psykofyysisen fysioterapian koulutuksissa on tai mitä hyödynnetään psykofyysisessä fysioterapiassa. Lähestymistapa harjoitteisiin on kuitenkin psykoterapeuttinen ja kokemukset harjoitteista liitetään psykoterapiavalmiuksien ja psykoterapeuttisen työn näkökulmiin. Fokus on siis erilainen kuin psykofyysisessä fysioterapiassa.
Kysymys 3
Mitä tuo koulutuksen ”psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot” käytännössä tarkoittaa?
Vastaus: Koulutus antaa valmiudet hakea psykoterapeuttikoulutukseen, mikäli muut hakukriteerit täyttyvät.
Kysymys 4
Kuuluuko koulutukseen työharjoittelua/asiakastyötä?
Vastaus: Tärkeää on, että koulutuksen aikana osallistujan työ mahdollistaa jonkun asiakassuhteen, jonka kautta terapeuttiuutta voi tutkia.
Kysymys 5
Tarkennan vielä sisällöstä, että tehdäänkö oppiminen oman prosessin ja sen tutkimisen kautta työnohjauksessa ja opinnot eivät sisällä esim. 100h asiakasharjoittelua?
Vastaus: Työnohjauksessa keskitymme tutkimaan terapeuttista kohtaamista ja kuinka voimme terapeutteina vahvistaa asiakkaan kasvua omana itsenämme. Tutkimme työnohjauksissa mitä meissä itsessämme tapahtuu asiakaskohtaamisissa, oli kyse sitten yksittäisestä asiasta/ terapiakohtaamisesta tai tapaamisten sarjasta. Työnohjauksen luonteen puolesta ei ole erityistä vaatimusta asiakastyön määrästä tai siitä millä tavoin asiakastyötä on koulutuksen aikaan syytä tehdä. Tärkeää on, että koulutuksen aikana osallistujan työ mahdollistaa jonkun asiakassuhteen, jonka kautta terapeuttiuutta voi tutkia.
Kysymys 6
Olen koulutukseltani sosionomi Yamk ja työkokemusta reilu 20v, voinko hakea keho-orientoitunut lyhytterapeutti - koulutukseen?
Vastaus: Koulutukseen voi osallistua monenlaisella taustakoulutuksella, jossa on asiakastyössä sote-/ kasvatusalalla.
Kysymys 7
Millaiset valmiudet koulutus antaa, voiko koulutuksen jälkeen toimia esim. yrittäjänä/terapeuttina? Onko nykyisellä työpaikalla merkitystä?
Vastaus: Koulutuksen tuomaa antia voi hyödyntää monella tavalla, työllistyminen yrittäjänä on myös mahdollista. Järjestökentälle koulutus voi tuoda innostavia työtapoja. Koulutuksen soveltaminen työelämään on hyvin yksilöllistä. Huomioitavaa on, että koulutus ei pätevöitä erityisesti mihinkään työtehtävään, kuten ei mikään lyhytterapeuttikoulutus.
Kysymys 8
Onko mahdollista saada jonkinlaista kirjallisuuslistaa, minkä verran ja minkä tyyppistä luettavaa tulee?
Vastaus: Kirjallisuudessa ja tehtävissä korostetaan kokemuksellisuutta ei teoreettista osaamista. Opintomateriaalina käytetään esim. kaunokirjallisuutta, podcasteja.
Kysymys 9
Onko kaikille yhteisten tapaamisten välillä aikaan sidottua pienryhmätyöskentelyä vai millä tavoin kurssin tehtävät suoritetaan?
Vastaus: Koulutuksen opetusjaksojen välillä on yksilö- ja pienryhmätyöskentelyä, koulutustehtävät palautetaan Moodle-oppimisalustalle. Tehtäviä läpikäydään lähipäivillä yhdessä keskustellen.
Kysymys 10
Toivoisin lisätietoa koulutuksen työllistämismahdollisuuksista yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Myös psykoterapeuttiset valmiudet kiinnostavat mahdollista jatkoa ajatellen.
Vastaus: Koulutus täyttää konsortion vaatimukset psykoterapeuttisten valmiuksien osalta, se on tärkeä osa koulutusta. Valmiusopintojen sisällöt linkitetään keho-orientoituneeseen työotteeseen. Hyvinvointialueiden palveluseteli tai ostopalvelu näkökulmiin emme osaa ottaa kantaa, vaikka psykososiaalisten palveluiden osalta lyhytterapeuttisilla menetelmillä onkin ehdottomasti paikkansa. Hyvinvointialueilla palkattuina työntekijöinä lyhytterapeuttisia menetelmiä voi käyttää (ja käytetään) työpaikan käytäntöjen mukaisesti.
Kysymys 11
Kuuluuko opintojen aikana tehdä asiakastyöharjoittelua? Jos kyllä, mikä on tuntimäärä?
Vastaus: Ei tarvitse tehdä, suosittelemme toki vahvasti myös harjoittelemaan ja tutkimaan opittuja asiakastyössä. Koulutukseen sisältyvässä työnohjauksessa käsittelemme terapeuttina olemisen taitoja ja tapaa, emme varsinaista potilastyönohjausta.
Kysymys 12
Pystyykö opintojen jälkeen tekemään työtä lyhytterapeuttina?
Vastaus: Kyllä, matalan kynnyksen psykososiaalisessa kuntoutuksessa ja tavoitteellisessa työssä silloin kun kyseessä on lievemmät vaikeudet ja itsetuntemuksen yleinen kasvattaminen. Koulutus ei anna pätevyyttä psykoterapian tekemiseen.
Kysymys 13
Onko pienryhmätyöskentely/työnohjaus mahdollista toteuttaa etänä? Eli vain lähipäivät (10 kpl) ovat Lahdessa?
Vastaus: Kyllä
Kysymys 14
Muut lyhytterapeuttikoulutukset ovat n. 2-vuotisia, mutta tämä koulutus on vajaan vuoden mittainen. Mistä tämä johtuu, ja sisältyykö koulutukseen lyhytterapeutin nimikkeen saanti sekä valmiudet hakea psykoterapeutin koulutukseen?
Vastaus: Lyhytterapeuttinimike ei ole suojattu tai siihen ei liity erikseen määriteltyjä sisältövaatimuksia koulutuksen osalta psykoterapiakoulutuskonsortion tai muun virallisen tahon suunnalta. Tässä koulutuksessa painopiste on psykoterapeuttisten valmiuksien opinnoissa ja koulutus myös antaa valmiudet hakea psykoterapeuttiopintoihin mikäli hakijan muut kriteerit ko koulutukseen täyttyvät. Tässä koulutuksessa on mukana terapian ja kuntoutuksen menetelmiä sellaisiin kysymyksiin mihin lyhytterapeuttinen työ on suunnattu. Näitä menetelmiä kuten myös muuta sisältöä käsitellään keho-orientaatio huomioiden/ keho-orientaatiosta käsin sekä eettisyydestä käsin. Koska opintoihin ei sisälly työnohjattua asiakasharjoittelua on koulutus lyhyempi.
Kysymys 15
Vaaditaanko pohjakoulutukseksi Valviran hyväksymä vähintään amk-tasoinen sosiaali- tai terveysalan koulutus, kuten psykoterapeuttiopintoihin?
Vastaus: Kyllä. Tai muu soveltuva koulutus harkinnan mukaan.